Luna Gitana
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

KDO SMO

Kulturno-umetniško društvo Luna gitana je nepridobitno združenje ljubiteljev kulture flamenka, ki jih družita predvsem želja po spoznavanju in širjenju te umetnosti.

Flamenko ples je v Sloveniji prisoten že več kot desetletje, kolikor je minilo od prvega plesnega seminarja pod vodstvom Jelene Markovič. Pri njej je svoje prve korake v svet flamenka naredila večina naših članov. Čeprav so za njo prihajali in odhajali novi učitelji, gre prav njej zahvala, da smo se v Ljubljani seznanili s flamenkom. Nenazadnje brez nje tudi naše društvo ne bi nastalo v današnji zasedbi.

Naš glavni cilj je spodbuditi zanimanje širše javnosti za kulturo flamenka v Sloveniji in vsem tistim, ki jih ta zvrst privlači, omogočiti, da se lahko s pomočjo priznanih, izkušenih pedagogov na tem področju izobražujejo tudi pri nas. S tem namenom organiziramo redno celoletno vadbo flamenka za vse zahtevnostne stopnje, intenzivne seminarje, flamenko večere, okrogle mize, predavanja o flamenko plesu in glasbi, pa tudi nastope in gostovanja tujih umetnikov.

Naše društvo je tesno povezano z zibelko flamenka, Andaluzijo, in pobrateno s španskim društvom La Argentinita iz mesteca Sanlúcar de Barrameda, ki si na španskih tleh dejavno prizadeva ohranjati tradicijo čistega flamenka. Z njihovo pomočjo k nam redno prihajajo tisti učitelji in umetniki, ki imajo v svetu flamenka posebno mesto, saj niso le šolani pedagogi, ampak tudi izjemni ljudje, ki so z nami pripravljeni deliti ne le znanje in izkušnje, pač pa tudi tradicijo, ki jo živijo, nevidno skrivnost flamenka - la esencia pura del flamenco. To si štejemo v poseben privilegij in čast.

Alegrías, foto: Damjan Jermančič