Luna Gitana
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

ZGODBA O LUNI

Luna gitana se je rodila nekega poletnega večera v Andaluziji. Z nebesnega svoda se je skrivnostno svetlikala okroglolična luna, druga polna luna v tistem mesecu. Vraževerni Andaluzijci ji pravijo "luna azul" - modri mesec - in verjamejo, da izpolni vsako željo, za katero jo prosiš.

Bližal se je konec poletnega seminarja, v zraku je prasketalo od prekipevajočih čustev. Na vrtu se je zbrala skupinica in se zazrla v svetlo obličje meseca. Ob tej posebni priložnosti želja ni manjkalo. Druga za drugo so se dvigale v večerno nebo: za mir na svetu, za otroke v Sudanu, za domačo fasado ... Tiste glasno izrečene in one druge, zamolčane, a toliko bolj goreče. Nekdo je rekel: "Da bi se nekoč spet srečali" - v podobnem plesnem in prijateljskem vzdušju. To je bila naša skupna želja. Vse misli so se združile v eno in poletele visoko proti skrivnostni krogli. Gnale so jih iskrive oči in toplina objemov.

Zdaj združujemo svoje moči in vsakdo izmed nas prispeva tisto, kar najbolje zna. Želje se nam uresničujejo. Ob pomoči modrikaste polne lune, seveda.

Alegrías, foto: Damjan Jermančič