Luna Gitana
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

 

Predstava ALMA FLAMENCA v izvedbi skupine COMPAÑÍA FLAMENCA JUAN POLVILLO
Cankarjev dom, Štihova dvorana, 17. maj 2014 ob 20h

Juan Polvillo in Jana Drdácka, koreografija in ples; José Luis García Bravo „El Cheíto“ in Encarnación Casas Gumiel „La Chabuca“, vokal; Morenito de Triana, flamenko kitara

Odlični plesalec flamenka Juan Polvillo iz Seville ob spremljavi izjemnih vokalov Joséja Luisa Garcíe Brava „El Cheíta“ in Encarnación Casas Gumiel „La Chabuce“, kitarista Morenita de Triana ter plesalke Jane Drdácke gostuje v Ljubljani s predstavo tradicionalnega čistega flamenka. Njena tema so temeljna človeška občutja poželenja, strasti, melanholičnosti, veselja in osamljenosti. Flamenko ta čustva pretvori v edinstveno glasbeno in plesno obliko, za katero je kljub globoki ukoreninjenosti v tradiciji značilna močna nota trenutnega navdiha umetnikov.

Predstava „Alma flamenca“ (Flamenko duša) je sestavljena iz raznolikega izbora stilov flamenka v glasbenih aranžmajih Morenita de Triana, izvirne koreografije Juana Polvilla in Jane Drdácke pa odražajo današnje smernice v flamenku ter osebno estetiko avtorjev. Moč in čarobnost tradicionalnega flamenka izvirata iz kontrastov počasnih liričnih delov na eni ter hitrih zapateadov in nenadnih dramatičnih zaustavitev na drugi strani. Moški in ženski način plesa tekmujeta med seboj, se vzajemno dopolnjujeta in dosežeta vrhunec v stilih, zaplesanih v dvoje. Ohranjanje načela improvizacije poveča suspenz in dinamiko predstave. Na ta način poskušajo izvajalci vsakokrat pričarati pristen duh flamenka, ki mu v Andaluziji pravijo duende.

Juan Polvillo je izjemen plesalec flamenka, koreograf in pedagog, ki s svojimi projekti redno gostuje v srednjeevropskem prostoru. Njegove predstave vedno obetajo val navdušujoče energičnosti in pristno andaluzijsko vzdušje. Gre za umetnika, ki prevzame občinstvo s svojo nezadržno močjo in ga v hipu popelje pred vrata bikoborske arene Maestranza ali v majhen tablao v seviljski četrti Arenal. Zazdelo se vam bo, da ste dejansko tam in vas pravkar preveva vonj jasmina, prah corride pa prodira v vse pore vašega telesa.

KUD Luna gitana v sodelovanju s Cankarjevim domom: http://www.cd-cc.si/sl/gledalisce-in-ples/compan%C3%ADa-flamenca-juan-polvillo-alma-flamenca-4193/
Vstopnice so na prodaj pri blagajni Cankarjevega doma.

Institucionalna podpora:

Medijski pokrovitelj:

 

 


 
 
Inma Lobato, foto: Matjaž Lapan